28 Kasım 2006 Salı

Hayat Zordur! 2

Bazen saadetten felaket çıkabileceği gibi; felaketten dahi saadet çıkabilir

Fiziksel bir acı içinde olduğumuzda, ne dereceye kadar acı çekebileceğimiz konusunda tutumumuzun ve zihinsel yapımızın son derece etkili olduğuna hiç şüphe yoktur.

Örnek olarak diyelim ki, biri inşaat işçisi, diğeri konser piyanisti olan iki kişi, aynı şekilde parmaklarının yaralanmalarından dolayı acı çekmektedirler.
Her ne kadar, fiziksel acının miktarı her iki kişi için aynı olsa da, inşaat işçisi çok az acı çeker ve gerçekte bu yaralanmadan dolayı bir ay ücretli izin aldığı için sevinir, ama aynı yaralanma, piyano çalmayı hayat sevincinin ana kaynağı olarak gören piyaniste büyük acı verir.

Hayat Zordur!

Acı veren şeyler öğreticidir

Bir arkadaşımızın aşağıdaki doktorlara sorduğu ve cevap alamadığı konu hakkında kendi çapımda yapmış olduğum psikolojik araştırmalarımdan çok az bir bölümünü yazmayı uygun gördüm.
Umarım herkese yeni bir ufuk kazandırır.

"Ameliyatın ertesi günü doktorlarımızdan birine, bize bu karamsar tabloyu çizdikten sonra bir soru sordum:
'Biz hasta yakınlarının bu durumla baş etmelerine yardımcı olacak, hastaya destek olma, hastanın moral ve motivasyonunu yüksek tutma konusunda fikir ve bilgi verecek kitap, broşür, web sitesi vs var mı?' Bana 'bir araştırayım' dedi, hala araştırıyor."

25 Kasım 2006 Cumartesi

Kim Bu Arkadaş?

Hikâyelerden çıkan mesajları pratik hayata uygulamak

Sevgini Taşa Yaz

İki çok samimi arkadaşın yolu çöle (!) düşer.
Yolculuğun bir yerinde bir münakaşa olur ve biri diğerine tokat atar.
Tokadı yiyenin canı acır ama bir şey söylemeden kuma şöyle yazar:
"Bu gün en iyi can ciğer dostum ve refikim beni tokatladı."

23 Kasım 2006 Perşembe

Önce İnsan Sonra Ögretmen

Eğitimde yeni modeller arama

Ben bu yazılarımda bindikleri arabaların son model oluşuna verdikleri önem kadar yaptıkları eğitim ve insani iletişimleri yüz yıl eski model oluşuna aldırmayan meslektaşlarıma olan sitemimi ve yeni kaliteli eğitim ve kaliteli iletişim üzerine derlediğim bilgileri paylaşmak arzusundaydım.
Ama madem ki her ana baba ilk ve çok etkili bir vazgeçilemez mecburi ÖĞRETMENDİR ben de yazılarımda tüm anne babaları muhatap alarak söz edeceğim.
Şimdiden yapacağım hatalar için af dilerim.

1 Kasım 2006 Çarşamba

Avucumuzdaki Kelebek

Her şey bize bağlı

Merhabalar,

Ara sıra ilgimi çeken ve pratik hayatımıza uygulamada çok büyük katkıları olduğuna inandığım hayata değişik açılardan bakan hikâyeler ve yorumları (bazen yorumsuz) sizlerle paylaşmak niyetindeyim. İnşallah istifadeli olur.
Malum olduğu üzere insan davranışlarını müspet istikamete kanalize eden eserler (Mesnevi gibi) kıssa ve mesellere büyük bir önem vermişlerdir.
Büyük bir hikmeti olsa gerek. İşte hikâyemiz...